Title Image

Visszaterelni őket a jogszerűség útjára: interjú készült Sors László a NAV elnökkel

Visszaterelni őket a jogszerűség útjára: interjú készült Sors László a NAV elnökkel

Májustól Sors László a NAV  vezetője: nemrég megjelent lapszámában a Magyar Idők kérdezte az elnököt az adócsalásokról, a NAV új stílusáról és a várható változásokról. „Könyörtelenségről a NAV-nál nem lesz szó, éppen ellenkezőleg” – nyilatkozott Sors a lapnak.

Sűrű volt a nyár: a NAV ellenőrök razziát tartottak a Balatonon, a Sziget Fesztiválon és a Magyar Nagydíjon is, hívja fel a figyelmet a szerző az első mondatokban. Sors úgy reagál, hogy nem az ő személye hozta ezeket a szigorításokat, sőt, szerinte sokkal barátságosabb lett a NAV: az eddig is kiemelt terepként szolgáló rendezvények és helyszínek ezúttal az úgynevezett adótraffipaxos ellenőrzés alá estek: előre jelezte a NAV a várható ellenőrzéseket.

Az adóhivatal azért dolgozik, hogy az adófizetőknek kevesebbet kelljen befizetniük – hangzik az elsőre kissé furcsa állítás, amit Sors így magyaráz: „Az adóhivatal messze nem elégedhet meg csupán azzal, hogy megkeresi és megbünteti a szabályszegőket. Több kell. Ezt figyelembe véve vezetői időszakom alatt három fő szempontot tartok majd szem előtt a szervezet működésében. Arról nem mondhatunk le, hogy az adót beszedjük, rendszereinket ez ügyben tökéletesítenünk kell. De emelnünk kell a szolgáltatásaink színvonalát is, egyúttal tennünk kell a hivatal és azon keresztül a gazdaság versenyképességéért is.”

A NAV-nak Sors szerint minél jobb hatékonysággal kellene kihasználnia a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket. Az online pénztárgépek rendszere, a közúti áruszállítás elektronikus ellenőrzése és az elmúlt időszak más, feketegazdaság elleni kormányzati intézkedései miatt a bűnözői körök most kevesebb módszert alkalmazhatnak, és sokkal könnyebben és rövidebb idő alatt lebukhatnak.

Az online számlázás az új vezető szerint hatalmas áttörést jelentett, hiszen így valós időben megakadályozhatóak az adócsalások és a NAV képes közbeavatkozni. Ahogy Sors mondta: „Felismerhetők bizonyos jelek, amelyek arra utalnak, hogy az adott vállalkozás rövidesen lekanyarodhat a jogszerűség útjáról.” A NAV figyeli ezeket a jeleket és a kivárás helyett közbeavatkozik, megkeresi az érintett személyeket vagy vállalkozásokat és felajánlja segítségnyújtását abban, hogy visszautat találjanak a jogszerűségbe.

Végül Sors így nyilatkozott a NAV büntetés vagy ellenőrzésekre vonatkozó kérdésekre: „A bűnügyi területen szerzett tapasztalataim alapján azt mondhatom: az adózók legnagyobb része jogkövető módon intézné ­adóügyeit, s csak az ismeretek vagy a rutin ­hiánya miatt követ el időnként kisebb szabályszegést. A NAV-nak az a dolga, hogy segítse, tájékoztassa azokat, akik betartanák a szabályokat, az enyhébb tévedéseknél pedig nem a büntetés az első. Vezetői időszakom alatt ezt a szemléletet képviselem majd. Ez nem zárja ki, hogy aki szándékosan az adóelkerülésre, sőt adócsalásra játszik, arra ne a törvény teljes szigorával sújtanánk le.”

 

Az eredeti interjú itt olvasható: https://magyaridok.hu/gazdasag/elkaphatjak-a-jovo-adocsaloit-is-3406099/