Title Image

Öt tanács (nagyon) kezdő vállalkozóknak

Öt tanács (nagyon) kezdő vállalkozóknak

  1. Egyetlen erős mondat

Ha elkezdesz beszélni a vállalkozásodról, tudd egyetlen, ütős mondatban összefoglalni, hogy mivel foglalkozol. Ezt nyugodtan leírhatod magadnak otthon, hiszen ez lesz az alapja a vállalkozásoddal kapcsolatos határozott fellépésnek. Tudd elmondani például, hogy „Olyan coach vagyok, aki a kiégés küszöbén álló cégvezetőknek segít online tanácsadással.” Ki, mit, miért és milyen módszerrel – ezzel a felépítéssel nem lehet nagyot hibázni!

2. Ne kérd ki mások véleményét

Pontosabban csak azét, aki releváns véleménnyel tud segíteni. Fontos, hogy támogató közeg vegyen körül, amikor vállalkozásba kezdesz, de rögtön az elején szögezzük le: nem mindenkinek a véleménye számít. Gondolj úgy a környezetedre, mint egy szakértői csapat – mindenki csak abban tud segíteni, amihez ő is ért. Ne a nagymamádat kérdezd befektetési kérdésekben, hanem a pénzügyi tanácsadódat és ne a tesód legyen a social media manager, csak azért, mert már regisztrált az Instagramra.

3. Kérdezz!

Ha megismerkedsz egy számodra érdekes emberrel, ne arra koncentrálj, hogy minél lehengerlőbben mesélj magadról, hanem ragadd meg a lehetőséget, hogy minél többet kérdezz tőle. Ki tudja, talán elhangzik az a mondat, ami majd néhány hónappal később túllendít egy holtponton vagy olyan tanácsot kapsz, ami közelebb visz a sikerhez. Ne feledd azt sem, hogy még a fontos és érdekes emberek is szeretik, ha kérdezik őket – ki ne szeretne egy kicsit ragyogni a rá irányuló figyelemben? Ettől szimpatikusabb leszel, mint ha csak magadról próbálnál nagyon lazán, de nagyon meggyőzően mesélni.

4. Kockás füzet

Szuper ötlet, ami korábban még senkinek nem jutott eszébe? Ez így önmagában még kevés lesz, a lényeg ugyanis a kockás füzetben, azaz a számokkal dől el. Néha fájdalmas, de a kezdő vállalkozásoknál nagyon fontos feltenni a kérdést: és miből származik majd a bevétel, ami az ötletet finanszírozza? Azt az esetet leszámítva, amikor hobbivállalkozásról van szó, minden a kockás füzetben dől el. Igen, még a legkreatívabb ötletek is.

5. Légy bátor és merj kivárni

És persze hallgass az egymásnak ellentmondó tanácsokra. A vállalkozói lét egyik fontos alapkövetelménye, hogy meg kel tudni érezni az események dinamikáját. Adott esetben kivárni és félretenni ötleteket vagy változtatásokat, máskor pedig erővel és lendülettel cselekedni. Ha ezt sikerül megértened (akár egy mentor segítségével),

+1 Legyen rendben a könyvelésed

Nem mi lennénk, ha nem mondanánk. Ez tényleg alap, a nagyon kezdőknél is!