Title Image

Mesterséges intelligencia – ilyen lesz a könyvelés jövője?

Mesterséges intelligencia – ilyen lesz a könyvelés jövője?

Egy nemrég elkészült amerikai tanulmány szerint 2020-ra a teljes könyvelést átvehetik a robotok. Jean Batiste Su, az Atherton Research vezető elemzője a Forbes.com oldalon megjelent cikkében arról számol be, hogy hatalmas változás előtt állhat a könyvelőszakma, ahol az utolsó jelentős változás, a bevételek és kiadások összerendezése, ötszáz évvel ezelőttre tehető. (Régen volt.)

A legnagyobb, Amerikában használt könyvelőszoftver-fejlesztők, az Intuit, a OneUp, a Sage és a Xero számára már egyre közelebb kerül az a valóság, ahol a könyvelést robotok végzik. Az olyan területek után, mint az egészségügy, a kommunikáció vagy az energetika, a könyvelés is egy olyan terület lesz, ahova begyűrűznek a mesterséges intelligencia vívmányai. Ha az elmélet beigazolódik, 2020-ra a könyvelési feladatok nagyrésze automatikus, mesterséges intelligencia által irányított lehet.

Új szerepben a könyvelők

Stephanie Weil, az Accounteam nevű, Szilícium-völgyben működő könyvelőcég vezetője azt mondja: az új könyvelési programokkal kiválthatók lesznek a könyvelők által végzett nagy munkaigényű, hatalmas koncentrációt és precizitást megkövetelő munkafeladatok. Ha egy mesterséges intelligencia által irányított könyvelési rendszer jól működik, az növelheti a hitelességet és hatékonyságot azáltal, hogy az emberi hiba esélyét kizárja. Weil megnyugtatta az amerikai könyvelőket: az ő munkájukra is szükség lesz, de szerepük sokkal inkább a tanácsadó jelleg felé mozdul majd el.

Jöjjön egy teszt!

2018-ban a négy legnépszerűbb, ma a piacon elérhető, mesterséges intelligencia által vezérelt könyvelési rendszert tesztelték: OneUp, QuickBooks Online, SageOne és Xero, megméretve őket az Amerikában népszerű AAI-vel (Accounting Automation Index), amely felhasználói művelet nélkül, automatikusan ismer fel pénzügyi folyamatokat és generál belőle helyes könyvelési eredményt.

A verseny a következőképpen alakult: a OneUp lett a leghatékonyabb, 5 hónapos használat után 95%-os eredménnyel zárt az Automation Index szerint, ezt követte a QuickBooks Online (77%), a Xero (38%) majd a SageOne (30%).

Következtetések

A cikk csalódott hangnemben zárul, hiszen a könyvelés automatizálásának kizárólag akkor van értelme, ha az az emberi hibaszázaléknál jobban teljesít. Elnézve a fenti eredményeket, még hosszú út vár a fejlesztőkre. Az automatizálás ígérete még messzinek tűnik, az azonban biztos, hogy előrevetíti azt a jövőt, ahol a lehető legprecízebb, automatizált könyvelést üzleti tanácsadói szerepkör egészíti ki.

 

Az eredeti cikk itt olvasható: https://www.forbes.com/sites/jeanbaptiste/2018/01/22/why-artificial-intelligence-is-the-future-of-accounting-study/#3365f114337b