Title Image

Későn érők

Későn érők

Későn érők

lassan jártak tovább értek

 

info4

 

Kik is ők ?

Későn érőknek nevezzük azokat, akik egy képességet az elvárásokhoz képest később sajátítanak el.

A iskola egy gépezet, de a tanulás nem

Ha   lehetőségünk nyílna különböző korok iskoláiba bekukkantanunk, egy közös vonást biztosan felfedeznénk. A képességek elsajátítását életkorokhoz kötik. A modern oktatásban mindenképpen. Hiszen gondoljunk  bele, a 6-7 éves gyerek tanuljon meg írni, olvasni, számolni,  a 8-9 éves tanuljon meg osztani, szorozni. És ezek csak az alapvető képességek.  16 évesen ismerd a térképet , 18 évesen tudd a történelmet. Képességek sokasága, amikkel meg kell birkózni. Ha így nézzük, az iskola egy gépezet, ahol folytonos elvárásoknak kell megfelelni, és ha nem sikerül valamit időben, kellő szinten megtanulni, akkor hirtelen a buták táborában találhatja magát bárki. Teljesen logikusnak tűnő érvelés, csak sajnos az élet az, ami folyton folyvást erre rácáfol. Számos olyan példa létezik, számos olyan nagyszerű ember élt és él köztünk, akik jóval később lettek valamiben jók, mint ahogy az emberek elvárásai megengedték nekik. Kik is ők, lássunk pár példát:

Miért nem előbb? – milyen akadályok voltak?

 

Földrajzi akadályok

Joseph Conrad az angol irodalom kiemelkedő alakja, a világirodalom egyik legkülönlegesebb, legbonyolultabb írója, a mai Ukrajna területén született, lengyel származású szülei hamar meghaltak. Árvaként tanult meg franciául és kezdett el hajón szolgláni. 19 éves koráig egy szót sem tudott  azon a nyelven, angolul,  amin éppen nyelvileg oly gazdag életművét megírta. 35 éves koráig csempészként, majd pedig hajóskapitányként utazta be a világot. Első regényét 36 évesen írta meg.

 

Szülői nyomás

Paul Cézanne apja jómódú bankár volt, aki fiát jogászként képzelte el. Bár Cézanne már a jogi egyetem alatt is kacérkodott a művészettel, 25 éves koráig jogászként dolgozott. Miután úgy döntött, nem enged a szülői nyomásnak, kora egyik meghatározó alakja lett. Felismerte az impresszionizmus addigra kialakuló sablonosságát. Képeinél a tudatos kompozíció fontosságát tartotta szem előtt. Ő volt az első festő, aki a térbeliséget feláldozta a kompozíció érdekében, ezzel megelőlegezte a 20. század művészetét.

 

Anyagi gondok

Sylvester Stallone a 70-es évek elején alkalmi színpadi szerepeket tudott megkaparintani magának, amik nem voltak igazán jövedelmezőek. Ezért,hogy fenn tudja tartani magát, elvállalta az Italian Stallion című pornófilm egyik szerepét. Ez volt az első alkalom számára, hogy filmben szerepelt. Az igazi áttörést végül 1976-ban harminc éves korában a Rocky  hozta meg.

 

Fogalma sem volt róla

Fauja Singh 89 évesen kezdett el futni, hogy legyőzze a depresszióját, mert szemtanúja volt fia megölésének. Angliában, amikor elkezdett edzeni a maratoni távra, azt hitte először, hogy 26 km-t kell futnia, de miután kiderült, hogy 26 mérföldről van szó, –  ami 42 km – sem adta fel célját. Mielőtt 102 éves lett, lefutotta a Hong Kong Maratont 1:32:28 alatt, most ő a világ legidősebb maratoni futója.

 

Az élet iskolájához sosem késő. Újat tanulni, valami egészen másba belekezdeni, az álmainkat megvalósítani, bármikor lehet.  Az alábbi példák jól mutatják.

 

 • Joseph Conrad, angol író – 20 éves koráig nem beszélt angolul
 • Paul Cezanne, festő – 20 éves koráig nem festett
 • Rocky Marciano, bokszoló – 20 éves koráig nem bokszolt
 • K. Rowling, író – 23 éves koráig iskolában tanított
 • Sylvester Stallone, színész – 24 éves koráig nem szerepelt filmekben
 • Vincent Van Gogh, festő – 27 éves koráig nem festett, csak rajzolt
 • Alan Rickman, színész – 28 éves koráig nem volt filmszerepe
 • Reid Hoffman, startup vállalkozó – 30 éves koráig nem alapított céget
 • Julia Child, francia szakács –30 éves koráig nem ismerte a francia konyhát
 • Martha Stewart, lakberendező  – 35 évesen kezdett lakberendezéssel foglalkozni
 • Grandma Moses, festő – 78 éves koráig nem festett
 • Fauja Singh, maratoni futó – 89 éves koráig azt hitte, a maratoni táv 26 km