Title Image

Így szüretelj – hogy a NAV is szeresse

Így szüretelj – hogy a NAV is szeresse

Pár nap alatt megvan és csak családtagok jönnek – ezt egy sor szőlőnél még meg lehet oldani, de aki komolyabb hektárszámon tart szőlőt, annak már nem elkerülhető, hogy a szüret ideje alatt a NAV számára is szabályos körülmáényekez biztosítson a betakarításhoz. A bejelentés nagyon egyszerű és akár egy ingyenes számra küldött sms is elegendő ahhoz, hogy mindenki nyugodtan taposhassa a szőlőt.

Mi a teendő, ha idénymunkára (pl. szüret vagy gyünölcs betakarítása) szeretnénk alkalmi segítséget hívni és fontos, hogy szabályosan járjunk el? Ilyenkor a természetes személyek között háztartási munkára létesített jogviszony, a 2010. évi XC. törvény szerinti úgynevezett adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatás lehetőségével érdemes élni. A háztartási alkalmazott foglalkoztatását a foglalkoztatónak a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelentenie a NAV-nak.

Milyen adatokat szükséges bejelenteni?

a) a foglalkoztató adóazonosító jele,
b) a háztartási alkalmazott adóazonosító jele,
c) a háztartási alkalmazott társadalombiztosítási azonosító jele,
c) a tényleges foglalkoztatás kezdő napja.

A bejelentést mindig a munka megkezdése előtt kell megtenni, akár több hónapra előre is. Amennyiben a bejelentési időszak végeként megjelölt időszak lejár, de a munka folytatódik, a bejelentést újra meg kell tenni az új időszakára vonatkozóan is.

Hogyan történik a bejelentés?

a.) elektronikus úton, a kormányzati kézbesítési szolgáltatás alkalmazásával (ügyfélkapu),

b.) a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül

c.) SMS-ben, a 185-ös számra küldött adatokkal

A bejelentés papíron, postai úton vagy személyesen történő benyújtására nincs lehetőség.