Title Image

Érdekes “Aha” élmények

Érdekes “Aha” élmények

 

15 emberi reakció, probléma, aminek  megoldása naggyá tette az ötletgazdát.

 

 

A pillanat, ami mindent megváltoztat

Az ókor egyik legnagyobb matematikusa,  Arkhimédész egy problémán gondolkodott, miközben a fürdőben a kádból kifröccsenő vízről eszébe jutott a megoldás és felkiáltott, heuréka! , azaz megtaláltam.  Ma a tudósok az anekdota után heuréka-hatásnak (vagy más néven “aha” élménynek) nevezik azt a pillanatot, amikor egy megoldás, ötlet eszébe jut valakinek, amikor hirtelen mélyebben megérti  a fennálló problémáját.

“ A nagy felismerések olyanok, mintha a semmiből érkeznének, s csak úgy előugranának a fejünkből” – mondja John Kounios agykutató (Drexel Egyetem, Philadelphia).  Kunios hétköznapi embereket vizsgál, alanyai EEG-sapkában gondolkodnak, így nyomon követhető agyuk elektromos aktivitása. A megfigyelések azt mutatják, hogy a megoldásokért az agy jobb halánték mögötti terület a felelős.

A történelem számos  jeles tudósa és feltalálója hagyatkozott megérzéseire többek között Newton, Edison, Einstein. Sőt, Einstein azt vallotta a világegyetemben ható elementáris törvények felfedezéséről, hogy erre nincs logikai módszer, csak az intuíció, amelyet a látszat mögötti rend érzése segít.

Természetesen nem csak tudósoknak lehet intuíciója, “aha” élménye, hanem hétköznapi embereknek is.

Hétköznapi inspiráció

Anna Vital grafikája pontosan ezeket a mindennapi pillanatokat szedte csokorba, olyan emberekről, akik élték az életüket egy bizonyos pillanatig, miután nemcsak saját életük változott meg gyökeresen, hanem mindenki másé is.

Tudtad, mi motiválta  Steve Jobs-t, Bill Gates-t, az Ikea vagy a Red Bull alapítóját? Milyen személyes élmény befolyásolta a telefon vagy a Whatsapp feltalálóját?