Title Image

Az akarat óriásokat teremt

Az akarat óriásokat teremt

 

Avagy a céltudatosság anatómiája

 

Paul Graham szerint a céltudatos embereknek három tulajdonsága  van: fegyelem, ambíció, eltökéltség.

 

 

 

Az igazi sikertörténetek nagyon ritkák a vállalkozó körökben. A legtöbb vállalkozói ötlet nem jut el  a boldog végig. Ez azt jelenti, hogy az emberek többségében nincs jelen egyszerre, a fent említett három tulajdonság? Mik ezek a tulajdonságok? Nézzük át kicsit bővebben:

 

Fegyelem:

Egyszerűnek hangzik, hiszen azt jelenti, hogy végrehajtod, amit elterveztél. De bármilyen egyértelmű is, olykor nem vagyunk képesek kivitelezni. Pedig fegyelem betartása nélkül nincsenek nagy sikerek. A célokat természetesen minden ember  el tudja képzelni, a megvalósítás viszont már nem ilyen könnyű, mert fegyelmezettség kell hozzá. Fontos, ha céljainkat szeretnénk elérni, hiszen saját magunknak is szükségünk van rá a pontos munkavégzéshez, alázatra a tervek végrehajtásához, kételkedés nélkül, halogatás nélkül. És most el is jutottunk a buktatókig.  A legtöbb terv végül emiatt nem valósul meg. A fegyelmezettség legnagyobb ellenlábasai a kétség és a lustaság. Ha ezzel tisztában vagy, máris nagyobb esélyed lesz a sikerre.

 

Ambíció:

Lelki erő, ami előrehajt egy  cél megvalósítása felé vagy erős törekvés egy cél eléréséhez. Képzeld el, amit el szeretnél érni az életben. Ahhoz, hogy ne illúzióid legyenek, ismerned kell önmagad és a képességeidet és ehhez mérten kell a célokat eltervezned. Viszont, ha ezzel tisztában vagy, akkor a lelki erőd  segíteni fog elérni azokat. Szerencsédre a céltudatosság sokkal egyszerűbb, mint a fegyelem, hiszen az ambíciód igazából egy belső késztetés, ami előrevisz. És egy meggyőződésben sokkal egyszerűbb hinni, mint cselekedni.

 

Eltökéltség:

Amikor  erős a  vágy benned arra, hogy megtegyél valamit, és nem hagyod magad mások vagy akár saját félelmeid miatt eltántorítani. Donald Grant Mitchell, amerikai esszéista, író a következőket mondta:

Az eltökéltség indukálja a teljesítményt. Nem a piciny eltökéltség, nem a durva elhatározottság, nem a futó cél, hanem az erős és fáradhatatlan akarat, amely legyőzi a nehézséget és a veszélyt…  az akarat óriásokat teremt.

 

Benned megvan mind a három tulajdonság?