Title Image

745 milliárd forintnyi tévedés: autókereskedők a NAV fókuszában

745 milliárd forintnyi tévedés: autókereskedők a NAV fókuszában

Április 16-tól a gépjármű-kereskedők és a szervizek állnak a jogkövetésre ösztönző, utólagos adótraffipax fókuszában – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az MTI-nek. Az ellenőrzések megkezdése előtt egy hét biztosított a hibák javítására, az alkalmazotti jogviszonyok rendezésére és a bevallani elmulasztott adó összegének megfizetésére.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű – különösen a használt gépjármű -, valamint a gépjárműalkatrész kereskedelmi tevékenységet folytatók, szervizek adókötelezettségeinek szabályszerű teljesítését vizsgálja. Az államtitkár szerint az érintettek majdnem harmada bonyolított közösségi forgalmat, azaz vett vagy adott el az EU más tagállamában is.

Ez a szektor azért került a NAV fókuszába, mert csak mintegy 60 százaléka működik azoknak a vállalkozásnak, amelyek 2013-tól a gépjármű-kereskedelmet, a gépjármű-szervizelést, illetve a gépjárműalkatrész-kereskedelmet főtevékenységént űzték. A több mint 42 ezer adózó 37 százaléka adószámtörlés, illetve kényszertörlés alatt áll.

A gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozók a vizsgált időszakban összesen 745 milliárd forint összegben szerepeltették helytelenül bevallásaikban a közösségi beszerzéseiket, ami adózónként 111 millió forintot jelent. A vállalkozók a bejelentett munkavállalók fele után nem vagy helytelenül nyújtották be a munkáltatói járulékbevallást.

Forrás: MTI, hvg.hu